ATL18-010 DCA Binst nbo appt Boom

Aan de bassinstraat te Boom ontwierp Atlas Engineering als ingenieursbureau stabiliteit samen met Binst Architects en Ra-Co (ingenieursbureau technieken) deze 4 appartementsgebouwen die samen 97 appartementen huisvesten. Dit geheel staat op één ondergronds niveau waarin staanplaatsen, bergingen en technische ruimtes zijn ondergebracht. De volledige structuur (bekisting en wapening) is door onze projectingenieurs en modelleurs in een BIM samenwerking uitgewerkt en gemodelleerd.

De afgeronde hoeken en schikking van de appartementsgebouwen t.o.v. het kelderniveau stelde onze stabiliteitsingenieurs voor enkele projectspecifieke uitdagingen. Om deze uitlijningen op te vangen is een groot deel van de draagmuren in de appartementsgebouwen opgetrokken in gewapend beton. Ook de terugspringende achtergevel t.h.v. de bassinstraat is steeds opgevangen door de onderliggende betonplaat die hierdoor als een ter plaatse gestorte plaat is uitgewerkt. In deze platen wordt eveneens de integratie van ventilatieleidingen voorzien, wat de uitwerking van de structuur nog complexer maakte.

Door de hoge waterstand en de specifieke grondkarakteristieken is een waterremmende secanspalenwand rondom rond voorzien. Hierdoor blijft de invloed van de bemaling beperkt en worden de buurgebouwen gevrijwaard van te hoge zettingen t.g.v. de bemaling.

Het gehele project, inclusief staalstructuur fietsenberging e.d., is uitgewerkt in een BIM samenwerking met de architect en ingenieur technieken. Tijdens de uitwerking van de bekisting werden ten gepaste tijden clashcontroles uitgevoerd om de conformiteit tussen het architectuur-, technieken- en stabiliteitsmodel na te gaan. Na het definitief uitwerken van de bekisting, is de volledige wapening gemodelleerd in 3D met behulp van het softwarepakket ALLPLAN.

 

De studiefase van dit project vatte aan in 2018 en ondertussen (begin 2021) is de ondergrondse verdieping in ruwbouw volledig gerealiseerd.

Slideshow DOWNLOAD ALS PDF
Bouwheer
Oppervlakte
+/- 14.000m²
Bouwkost
+/- € 17.000.000 € (excl. BTW & Erelonen)
Contact
Paul Westdorp
Ligging
Bassinstraat, 2850 Boom
Status
In ontwerp
Categorie

ATL18-010 DCA Binst nbo appt Boom